Wanneer je een nieuwe bedrijfsauto nodig hebt, dan heb je verschillende opties. Één van die opties is financial lease. Je kunt gebruik maken van veel financiële- én fiscale voordelen als je overweegt om via een financial lease oplossing een nieuwe auto te gaan rijden. Deze delen we graag met je!

Financiële voordelen bij financial lease

De auto is jouw eigendom

Vanaf het begin van het contract ben je – economisch – eigenaar van de auto, omdat jij de investering hebt gedaan. Bij andere vormen van lease is dit niet het geval. Het voordeel hiervan is dat je, ook na de looptijd van het contract, nog beschikt over de auto en deze (eventueel) kunt inruilen op een nieuwe auto. Daarnaast kun je genieten van de nodige belastingvoordelen.

Je behoudt een financiële buffer

Wanneer je een financial lease afsluit dan is de auto meteen jouw eigendom, maar je hoeft de auto niet in een keer te betalen. Je betaalt immers een vast bedrag per maand. Hierdoor hoef je niet direct je liquiditeit aan te spreken maar behoud je deze, waarmee je dus geld overhoudt voor andere investeringen.

De BTW mag je in één keer terugvorderen

De overheid beschouwt een financial lease als een levering, wat inhoudt dat het BTW-bedrag over deze levering in één keer kan worden teruggevorderd. Je hoeft dit dus niet over de duur van het contract te spreiden.

Rente- en investeringsaftrek

We noemden al dat er belastingvoordeel aan de aanschaf van de auto zit. Dit komt doordat je gebruik kunt maken van zowel de rente- als de investeringsaftrek. De volledige rente die je betaalt over de financial lease mag je van je winst aftrekken. Hierdoor betaal je belasting over een lager bedrag. Omdat de auto meteen jouw eigendom is, wordt dit beschouwd als een investering en mag je een gedeelte van het aankoopbedrag ook aftrekken van de winst. Dit zorgt wederom voor een kleiner bedrag wat je uiteindelijk betaalt aan belasting. Houd er rekening mee dat een een auto in aanmerking komt voor investeringsaftrek indien het voertuig een grijs kenteken heeft óf hoofdzakelijk bestemd is voor beroepsvervoer.

Milieu-investeringsaftrek

Wanneer je kiest voor een financial lease op een elektrische auto dan komt de MIA nog bovenop de reguliere investeringsaftrek en dit kan tot 36% van het originele bedrag zijn. Dit is behalve een reden om voor financial lease te kiezen dus ook een reden om voor een elektrische auto te kiezen. Hoe hoog je fiscale voordeel uiteindelijk is, is mede afhankelijk van hoe duurzaam de auto is die je gaat leasen. 

De kosten zijn duidelijk

Van te voren wordt het aantal termijnen en het termijnbedrag vastgelegd in een leasecontract. Dit geldt ook voor de aanbetaling (optioneel) en het eventuele slottermijn. Je weet dus als bedrijf precies waar je binnen je financiële administratie rekening mee moet houden. Vergeet daarnaast niet de kosten die je – als eigenaar van de auto – doorgaans hebt  (wegenbelasting, verzekering, onderhoud, etc).

Ook hiervoor geldt overigens dat elektrische auto’s nog een voordeel genieten. Elektrische auto’s zijn namelijk vrijgesteld van wegenbelasting.

Al met al..

Zoals je ziet biedt een financial lease oplossing veel voordelen, als je daarbij kiest voor een elektrische auto is het (belasting)voordeel nog groter. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer informatie over de materie? Laat het ons weten. Je kunt ons altijd mailen of bellen, we helpen je graag! 

Vraag nu direct een offerte aan

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in een financial lease oplossing? Logisch! Vraag nu direct een financial lease offerte aan.

Financial lease offerte aavragen