Elektrisch- vs niet elektrisch rijden

Wanneer je voor financial lease kiest, dan heb je natuurlijk de optie om voor een elektrische auto te kiezen. Maar is dit een goede keus? Deze vraag kunnen wij niet voor je beantwoorden, maar we kunnen wel de voor- en nadelen op een rijtje zetten zodat het maken van een keus eenvoudiger wordt.

Financial lease en elektrisch rijden: Voor- en nadelen

De Milieu-Investeringsaftrek

Wanneer je een auto leaset die volledig elektrisch rijdt dan kun je gebruik maken van MIA. Deze aftrek kan oplopen tot 36% van het aankoopbedrag en kun je aftrekken van jouw winst.

De bijtelling is veel lager

De bijtelling voor een volledig elektrische auto is maar 4%, in tegenstelling tot de 22 procent voor andere auto’s. Ook dit levert een terugkomend voordeel op. Het scheelt al snel honderden euro’s per maand/jaar. Houd er echter rekening mee dat dit vanaf 2019 is tot aan de grens van € 50.000 euro aanschafwaarde van de auto. Boven de €50.000 gaat alsnog het 22% bijtellingstarief in.

Lagere kosten voor de energie

Het opladen van een auto kost een stuk minder dan het tanken met benzine of diesel. Uiteraard zijn de voordelen hierin afhankelijk van de actuele brandstofprijzen, maar een vuistregel is dat het tot drie keer zo goedkoop kan zijn. Ook dit is een terugkerende besparing die, afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt, eveneens honderden euro’s per maand (of jaar) kan opleveren. 

Aanschafprijs

Tot voorheen was een van de grotere nadelen dat volledig elektrische auto’s (veel) duurder waren dan niet elektrische auto’s. Dat is gelukkig verleden tijd. Met de komst van de Kia Niro, Tesla model 3, Hyundai Kona en BMW i3 heb je in steeds meer segmenten oplossingen voor volledig elektrische auto’s.   

Onzekerheid over de waarde

Aangezien elektrische auto’s nog niet heel lang populair zijn hebben we nog weinig ervaring met hoe de waarde zal veranderen door de jaren heen. Zo is er niet duidelijk hoe de kwaliteit van de batterij gaat veranderen en of deze bijvoorbeeld om te ruilen zijn voor batterijen van nieuwe technieken. Een analyse met betrekking tot de waarde van de auto over een paar jaar kan dus niet gemaakt worden.

Een elektrische auto leasen heeft voor- en nadelen, maar qua kosten zal je waarschijnlijk met een elektrische auto alsnog goedkoper uit zijn. De aankoopwaarde is misschien iets hoger, maar doordat de verschillen steeds kleiner worden mag dat geen struikelblok meer zijn.

Ze zijn minder schadelijk voor het milieu

Last but not least misschien wel het belangrijkste voordeel. Een elektrische auto is veel beter voor het milieu en dat zouden we met z’n allen belangrijker moeten vinden dan alle financiële voordelen bij elkaar. Wanneer je als ondernemer groener wilt zijn, dan is dit al helemaal een win win situatie.

Samengevat

We kunnen dus stellen dat door alle financiële voordelen, een beter milieu en de mogelijkheid tot financial lease waardoor een iets hogere aanschafprijs al helemaal is te overzien, elektrisch rijden absoluut tot de mogelijkheden behoort en zeker in jouw rijtje met keuzes zou moeten staan. Heb je vragen over het rijden van een elektrische auto? We helpen je graag. Mail of bel ons gerust.

Vraag nu een financial lease offerte aan

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in een financial lease oplossing? Logisch! Vraag nu direct een financial lease offerte aan.
Financial lease offerte aanvragen