Een Financial lease contract afkopen of eerder aflossen

Kan ik mijn financial lease contract afkopen of eerder aflossen?

Deze optie is zeker mogelijk. Het maakt in deze niks uit of je de financial lease looptijd helemaal uitzit. Je kunt er dus altijd voor kiezen om de leaseovereenkomst af te kopen of om voor een versnelde aflossing te kiezen. In dit geval betaal je de eventuele slottermijn en de resterende maandtermijnen in een keer terug aan de bank. Hiervoor krijg je geen boetes en er worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Wat zijn redenen om vervroegd af te lossen?

Welke reden er ook is om vervroegd af te lossen, wij komen je graag tegemoet. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je graag het leasecontract wilt beëindigen.

  • Het gaat goed met je onderneming. Hierdoor kun je het je permitteren om het restant van de maandtermijnen in één keer af te lossen.
  • Het gaat minder goed met je onderneming. Hierdoor is het voor jou nadelig om aan een leasecontract vast te zetten. Indien je de resterende maanden ‘afkoopt’, kun je de auto zelf gaan verkopen.
  • Het kan zo zijn dat je van je leasecontract af wilt omdat je door je leasecontract geen hypotheek of andere bedrijfslening kunt afsluiten.

Je kunt te allen tijde het financial lease contract afkopen. Dit doe je simpelweg door alle openstaande termijnen te betalen.

Moet ik nog ergens anders rekening mee houden bij het eerder aflossen?

Als je van plan bent om je financial leasecontract af te kopen, dan raden we je aan om contact met ons op te nemen. Je moet er bijv. rekening mee houden dat je de slotsom nog moet betalen, indien er een slottermijn is ingesteld.

Extra (tussentijds) aflossen en de voordelen hiervan

Wil je niet direct alles betalen? Dan kun je er ook voor kiezen om meerdere maanden in één maand af te lossen. Zo verkort je de looptijd van het contract. Door in de tussentijd meer af te lossen, verhoog je de restwaarde van je auto. Hierdoor kun je restwaardewinst creëren, wat op langere termijn interessant kant zijn.

Daarnaast kan tussentijds aflossen voordelig uitpakken in de boekhouding. Bijvoorbeeld wanneer de kosten van een auto op een bepaald jaar weg geboekt kunnen worden. Bovendien wordt de auto eerder jouw volledige (juridische) eigendom. Hierdoor kun je de auto eerder verkopen als je, om wat voor reden dan ook, toe bent aan een nieuwe auto. Je kunt de restwaarde gebruiken om een nieuwe auto uit te zoeken.

Is het ook een verstandige optie om je financial lease contact eerder af te kopen?

Je hebt inmiddels een goed beeld bij de manier waarop je eerder af kunt lossen en welke voordelen dat met zich mee brengt. Maar is het ook verstandig om het contract vroegtijdig te beëindigen?

Zoals je je kunt indenken is dit natuurlijk per situatie verschillend. Daarom kun je altijd contact met ons opnemen, dan kunnen wij inschatten of het ook in jouw geval verstandig is om het contact vroegtijdig te beëindigen. Wellicht zijn er andere mogelijkheden die voor jou voordeligen uitpakken.

Kun je ook inlossen met korting (inlossen voor netto saldo)?
Het kan ook zijn dat je het contract vervroegd wil aflossen omdat je de huidige auto wilt inruilen. Vaak kun je dan het lopende contract met korting inlossen. Dit is mogelijk als je de auto die je wilt aanschaffen weer opnieuw gaat financieren middels financial lease. De bank wil je natuurlijk als klant graag behouden. Als je dan de nieuwe auto weer opnieuw gaat financieren bij dezelfde bank, dan hoef je vaak de resterende rente van het lopende contract niet meer betalen. De resterende rente wordt dan uit het inlossaldo gehaald. Vandaar dat in dergelijke gevallen vaak gesproken wordt over ‘inlossen voor netto saldo’.

Dus samenvattend, wat je situatie ook is, als je er aan denkt je contract vervroegd in te lossen neem dan altijd even contact met ons op zodat wij je hierin kunnen adviseren.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? 

Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.